Д-р Володимир Мацьків увійшов у Канадський Гірничий Пантеон Слави

Н. Спольська Томцьо


Церемонія відбулася 16 січня 2003 року на великому бенкеті в готелі Royal York в Торонто, на якому зібралося близько півтисячі представників канадської гірничої та металургійної індустрії.

На цій, 15-ій щорічній церемонії було введено в Канадський Гірничий Пантеон Слави шістьох заслужених осіб, в тому числі і д-ра Володимира Миколу Мацькова. Головними спонсорами церемонії були такі організації, як Canadian Institute of Mining, Matallurgy and Petroleum, The Mining Association of Canada, The Northern Miner, Prospectors and Developers Association of Canada etc.

Д-р Мацьків народився у Станіславові у 1923 році. Вищу освіту здобув у Бреславському, Ерлангенському, Лювенському університетах. В Канаду приїхав у 1948 році і скоро після приїзду отримав професійну посаду хіміка в компанії "Шеррітт" (Sherritt), де він пізніше став віце-президентом.

Про заслуги д-ра Мацькова розповів п. Деланей (Jan Delaney), предсідник Дирекції компанії "Шеррітт". Заслуги д-ра Мацькова для канадської індустрії великі. Його 45 патентів і понад 50 наукових публікацій зараховано до винаходів нових процесів відокремлення металів від руди та переробки металів екологічно чистими методами. У великій лабораторії компанії Mackiw Materials Centre у Форт Саскачеван, Альберта, проходили дослідження нових процесів перед уведенням їх у масову продукцію. Вони виявилися і рентабельними, і корисними для винаходів побічних продуктів, застосованих у різних галузях індустрії.

За винаходи д-р Мацьків одержав безліч нагород від престижних інституцій Канади, Америки, Франції, Британії. Його винаходи відомі на усіх континентах.

На самому переді залу, перед пюпітром, за великим круглим столом була присутня уся родина д-ра Мацькова: дружина Богдана, доня Христина з донькою Тамарою; доня Марта з чоловіком Денисом Магером і дітьми Оленкою, Михайликом, Мартусею; доня Олена з чоловіком Джоном Дойлом і сином Матейком. Професор Юрій Мацьків, син, видужуючи після складної операції в Балтіморі, був присутній думками.

Почесті приймала в імени батька п-і Христина Мацьків, віце-президент компанії Sun Life. Вона подякувала компанії "Шеррітт" за надану нагоду д-ру Мацькову проявити свої здібності; дякувала предсідникові І. Деланею (І. Delaney), д-ру В. Курлюку (W. Curlook) та д-ру Г. Болтону (G. Bolton) за підтримку кандидатури батька на це найвище відзначення.

Виступаючи, п-i Христина зга-дувала про батькову активну участь у житті української спільноти в Канаді та його довгорічне головування в НТШ.

Велике признання за підтримку батька п-і Христина висловила своїй матері. Велика доброзичливість п-і Богдани Мацьків наповнювала миром і рівновагою усі родинні стосунки. Пані Богдана була розсудним консультантом у всіх внутрішніх справах і великодушним родинним амбасадором у справах зовнішніх.

В останньому аналізі, однак, успіхи д-ра Мацькова були зумовлені одуховленою, чесною, цілеспрямованою працею.

Зал аплодував п-і Христині за промову, а д-ру Володимиру Миколі Мацькову за вічну славу.