Шляхи нелегких починань

Павло Лопата


Новий розвиток українського образотворчого мистецтва припадає на повоєнний період, коли хвиля української еміграції малярів, що вийшла з України через московсько-більшовицьку окупацію майже всіх українських земель, опинилася в Америці, Канаді та інших країнах. З приїздом малярів у нові місця поселення, зокрема в Торонто, на початку 50-х років минулого століття зростає потреба чи не в кожного з них виявити себе та публічно показати свої малярські здібності. Всі вони пройшли складну школу життя, яке змушувало їх активізуватися. 

Можливості, які тоді визначав органічний ріст і розвиток української громади у всіх ділянках культури, були майже мінімальні. Але праця еміграції, її сили і час показали поступову реалізацію планів. У вересні 1952 року управа українського православного катедрального собору свв. Володимира й Ольги в Торонто склала умову про розпис храму, яку підписали три українські малярі – Володимир Баляс, Михайло Дмитренко та Іван Кубарський. До згоди поміж обома сторонами не дійшло так раптово і легко. Довший час велися дискусії, часом завзяті і прикрі, про те, як має бути розмальований цей храм, історію якого слід короткоподати. 

Українську Православну Конґреґацію в Торонто було зорганізовано 31 жовтня 1926 року. Потребу будувати власну церкву її представники вирішили купівлею землі при вулиці Bathurst, число 400 у 1935 році, і біля неї запланували звести великий будинок, який довгі роки служив для різних імпрез. Прогрес побудови церкви припав на 1947 рік, а 7 травня наступного року її офіційно освячено і відкрито. Три роки пізніше церкві свв. Володимира і Ольги було надано статус катедри. Іконостас катедри, після проекту архітектора Юрія Кодака, сина відомого в Україні письменника Степана Васильченка (1878-1932), інстальовано 1952 року. 

У той час не можна було не продовжувати роботу над реалізацією наступних планів церковної парохії. Тому після жвавих розмов про великі кошти на покриття витрат для малярів, діяльність заряду церкви – рішення поволі здійснювалися. Мета обох сторін була одна – внутрішній розпис святині виконати якнайкраще для того, щоб вона залишилася пам’ятником українського мистецтва на довгі роки, а також, щоб вона гідно репрезентувала нашу культуру не тільки перед своїми, але й перед чужинцями. Рік раніше, під час святкувань 60-ї річниці поселення українців у Канаді, відбулася виставка ескізів розпису церкви, що зачарували всіх глядачів. Дискусія пожвавилась на підставі розбіжностей поглядів на церковне мистецтво та смаків публіки. А різні дебати завершилися перемогою і переконанням, що храм цей має бути розмальований у традиціях нашого церковного малярства, безліч прикладів якого залишились свідками у церквах України. 

Незабаром відповідальність праці над виконанням усіх намічених проектів лягла на плечі Баляса, Дмитренка і Кубарського. Вони взялися за роботу сумлінно і старанно. Підступали до свого нелегкого завдання не тільки кожного дня, але кожної години і кожної миті. Про недоспані ночі і напружені зусилля, про їхні намагання всі сили і вміння втілити у свій твір, щоб зробити його якнайкращим, знали тільки самі малярі. Баляс і Кубарський тижнями довбали тяжкі та грубезні потрійні царські врата і обкурені пилом дерева, які власними руками вигладжували, надавали іконостасові маєстатичної краси. Окремо Кубарський малював по дереві, імітуючи мармуровий рисунок. Дмитренко, оточений банками з фарбами, обляпаний різними кольорами фарб та позолотою, стояв високо на руштуванні, творячи свої композиції. А створив їх багато у стилі козацького бароко, типового в інтерєрах церков в Україні. На запрестольну овальну стіну мистець намалював ікону „Пресвята трійця” – погруддя Бога Отця, сидячого на троні Бога Сина з розгорнутою книгою, опертою на лівому його коліні, а поміж ними Богодух у формі голуба на тлі золотого трикутника. По боках Ісуса зображено дві стоячі фігури: по його правиці – Богоматір, а з лівого боку – св. ІванаХрестителя Предтечу. Останню композицію можна назвати “Деісус, або Моління”. Фронтальні бічні стіни маляр прикрасив іконою „Благовіщення”, в якій Архангел Гавриїл сповістив Пресвятій Діві про прихід Спасителя. Розпис церкви в горішніх частинах, поміж вікнами, маестро виконав, намалювавши такі ікони – “Зіслання Святого Духа на Апостолів”, „Воздвиження хреста на Київських горах” по лівій стороні, а по правій, дивлячись із входу до середини обору, – “Хрещення Господнє” і „Хрещення України”. Чотири євангелісти із їхніми символами намальовані на стелі поблизу купола, в якому знаходиться зображення стоячих постатей янголів. 

У короткій статті не місце розглядати інші іконописні шедеври Дмитренка, але слід зазначити, що всі вони прикрашені і пов’язані між собою гнучкими рослинними орнаментами та вплетені стилізованими хрестами у розмаїття оздоблених візерунків. Збудований і розписаний храм свв. Володимира й Ольги у Торонто став пам’ятником української культури, надбанням суспільности в Канаді й передусім української православної громади, яка в той час під проводом отця Петра Самця зуміла зробити те, що залишилось вікопомним на сьогоднішній день для прослави доброго імени українця, Бога і своєї Батьківщини.