Відродження музею

о. Лев Чайка


Український Історико-культурний музей в Абітібі, який буде історичною пам’яткою 75-річчя Українського поселення в Абітібі, стане продовженням першого українського музею зорганізованого всч. отцем Йосафатом Жаном у 1928 році в Абітібі, у першій українській колонії п.н. Шептицький.

Саме сюди були спрямовані думки та директиви великого нашого Митрополита Кир Андрея Шептицького та його брата Климентія, Архимандрита Студитського Чину в Україні, які у 1925 році посилають до Абітібі, провінції Квебек отця Й. Жана з метою підготувати відповідну місцевість для поселення близько десяти тисяч українських зубожілих родин, котрі мали прибути сюди у 1928 році.

Тому, отже, о. Жан при допомозі кільканадцятьох українських імігрантів, які прибули до Шептицьких з різних сторін Канади, побудували тут двоповерхову семикласову українську школу, студитський монастир, каплицю, резиденцію та Український музей.

В музеї були поміщені цінні українські релігійні та національні експонати високої історичної ваги, такі як стародавні літургійні книги, св. Євангеліє, ікони, чаші та різні літургійні приладдя, церковні ризи, мальовані портрети святих Східної Церкви, та фотографії українських церковних достойників.

З нацiональних експонатів у першому музеї Шептицький в Абітібі можна було бачити різні українські народні одяги-ноші з різних регіонів України: одяг полтавський, гуцульський, буковинський, лемківський, бойківський, волинський, подільський, київський тощо. Були тут також різного роду вишивки, такі як вишивані сорочки, рушники, покривала. Не можна поминути теж різнорідних різьблених цінностей: хрести, свічники, мініатюрні різьблені іконостаси, різьблений тетрапод тощо.

Очевидці та жителі української колонії Шептицький в Абітібі розповідають, що у музеї о. Й. Жана були експонати часів Княжої Київської Руси, Галицько-Волинської Держави, Козаччини, Гетьманщини та УНР під проводом першого українського президента Михайла Грушевського.

На превеликий жаль, всі ці цінні культурні колекції довгих років, переважно перевезені з України, знищені вогнем. Тому о. д-р Лев Чайка, який продовжує релігійно-культурну діяль-ність о. Й. Жана в Абітібі вже 50 років, підібравши найкращий екскіз зовнішній вид будинку, виготовлений місцевим архітектором, хотів би за всяку ціну зреалізувати ідею побудови Українського культурно-історичного музею у Валдорі, Абітібі у 2003 році з нагоди 75-річчя українського поселення у північно-західному Квебеку та північно-східному Онтаріо, який буде шедевром та гордістю не тільки місцевого населення, але й всієї української спільноти.

Комітет Українського культурно-історичного музею в Абітібі звертається до всіх українських організацій, парафій, людей доброї волі стати будівничими цього культурного монументу, запрошуючи рівночасно усіх жертводавців на його величаву інавґурацію у 2003 році.

Звертaйтесь за адресою:

Ukrainian Museum in Abitibi

1095, 3 Street

Val d`Or, P. Quebec (J9P-4A9)

Tel.: 819-824-9313